Creierul si neuronii din el

De multe ori trec la New York si imi place sa vad muzicale pe Broadway. Cand s-a deschis Cartea Mormonului, am fost printre primii care am cumparat bilete. Membrii publicului radeau pana la capat. La final, distributia a obtinut o ovatie in picioare.

Deodata, aplauzele s-au schimbat. Mai degraba decat o mie de oameni care aplaudau separat, toata lumea a inceput sa bata in ritm. Clap, clap, clap, clap. Aplauzele ritmice devin atat de insistente incat actorii s-au intors pe scena inca o data. Aplauzele au comunicat aprobarea actorilor, iar acestia au raspuns cu o alta melodie.

Neuronii din creierul tau fac ceva similar. Ei trag impreuna in tipare ritmice, comunicand intre ei pe tot creierul. Aceste tipare sunt masurate in cicluri pe secunda sau Hertz (Hz). Imagineaza-ti o audienta aplecandu-se incet. Aceasta este o unda lenta a creierului, cu milioane de neuroni care se trag lent. Imagineaza-ti o audienta aplaudand repede. Aceasta este o unda rapida a creierului, cu milioane de neuroni tragand impreuna rapid.

EEG-urile de astazi calculeaza modelele de unde cerebrale din multe parti diferite ale creierului. De obicei folosesc 19 electrozi atasati la suprafata scalpului.

O echipa de cercetare a observat: „Oamenii de stiinta sunt atat de obisnuiti cu aceste corelatii EEG cu starea creierului incat pot uita cat de remarcabile sunt…. Un singur electrod furnizeaza estimari ale actiunii sinaptice mediate peste masele tisulare care contin intre aproximativ 100 de milioane si 1 miliard de neuroni ”(Nunez si Srinivasan, 2006). Cand vedem schimbari ale undelor cerebrale pe un EEG, indica faptul ca se schimba si tiparele de ardere a miliarde de neuroni din creierul nostru.