Cheia pentru sanatatea creierului

Prin definitie, procesul de imbatranire este unul de deteriorare atat a sanatatii fizice, cat si a sanatatii creierului. Oamenii pot arata batrani in anii treizeci sau tineri in anii saizeci, iar alegerile din stilul de viata pe care le faceti in fiecare ora fac diferenta.

Gandim, de aceea suntem: importanta functiei creierului optim
Creierul dvs. reprezinta doar 2% din greutatea dvs., dar primeste 20% din sangele care vine din inima dumneavoastra si utilizeaza 20% din oxigenul si glucoza din organism. De asemenea, reprezinta 50% din complexitatea dvs. genetica. Cu alte cuvinte, jumatate din genele tale descriu designul creierului tau, cealalta jumatate descriind organizarea celorlalte 98% din corpul tau. In plus, creierul tau este maestrul papusar: controleaza fiecare bataie a inimii tale, fiecare miscare a ochilor tai, eliberarea hormonilor tai, ca sa nu mai vorbim de toate activitatile voite. Acesta a fost mult timp considerat drept sediul constiintei. Deci, este logic sa va ganditi ce puteti face pentru a veni in sprijinul si pentru a va imbunatati functia creierului, pastrand-o si sanatoasa si fericita! Dupa cum se dovedeste, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a cultiva un creier sanatos. Ideile de aici va pot incetini in mod dramatic imbatranirea creierului si va pot ajuta sa evitati posibilele dezastre catastrofale ale disfunctiei creierului.

Creierul uman este compus din aproximativ 100 de miliarde de neuroni plus un miliard de celule de sustinere gliala. S-a crezut initial ca celulele gliale au oferit doar suport fizic pentru neuroni, dar studii recente au demonstrat ca ele joaca un rol in influentarea sinapselor, care sunt legaturile dintre neuroni. Avem aproximativ 100 de trilioane de astfel de conexiuni, si aceasta este intr-adevar unde se desfasoara cea mai mare parte a actiunii. Deci, exista o mare complexitate care participa la sanatatea creierului.

Pe masura ce continuam progresul accelerat spre „ingineria inversa”, intelegand metodele de functionare a creierului, atat in ​​creierul bolnav, cat si in cel sanatos, vom obtine o perspectiva mult mai mare asupra propriei noastre naturi umane, care a fost scopul artelor si stiintele de cand am scris prima data simboluri pe tablete de piatra de peste 5000 de ani in urma. Rezultatele acestui mare proiect de inginerie, care include acum peste 50.000 de oameni de stiinta si ingineri, ne va oferi, de asemenea, metode pentru software-ul informatic tot mai inteligent si informatii despre vitaminele naturale ale creierului si suplimentele pentru a mentine sanatatea creierului. Dar beneficiul cel mai relevant pentru noi este ca vom obtine modalitati mult mai puternice de imbunatatire a functionarii creierului si de stabilire a ceea ce nu merge bine in creierul nostru.
Si sunt multe lucruri care merg prost. Sanatatea creierului nostru este supusa fie declinului brusc sau treptat, odata cu varsta, comportamentelor dependente de auto-distrugere, depresiei si tulburarilor de anxietate si a numeroaselor alte limitari, fara a mentiona eventualele pierderi de judecata catastrofale – lucru care se poate intampla chiar si in creierul sanatos.
Poate ca cea mai importanta cunoastere a sanatatii creierului care a venit din progresele recente in tehnologia informatiei este plasticitatea creierului. De la mijlocul secolului al XIX-lea, s-a crezut ca regiunile creierului au fost legate de sarcini specifice si ca neuronii nu au putut fi inlocuiti.

Din cercetarile recente privind imagistica creierului, stim acum ca creierul poseda plasticitate, adica este cel mai dinamic organ de auto-organizare al corpului. Desi exista un anumit grad de specializare in competentele diferitelor regiuni ale creierului, victimele accident vascular cerebral sunt adesea capabile sa transfere abilitatile dintr-o regiune afectata la una care nu este afectata si sa restabileasca un creier sanatos. Mai mult decat atat, putem vedea in recentele descoperiri cum creierul scaneaza modul in care ne dezvolta noi conexiuni cerebrale si chiar creeaza noi neuroni din celulele stem, ca urmare a gandurilor noastre, care, de asemenea, contribuie la sanatatea creierului.

Lectia acestor noi idei este ca acest creier al nostru este in intregime ca oricare dintre muschii fizici: il dolosesti sau il pierzi. Stim cu totii ce se intampla cu muschii dvs. daca sunteti bolnavi sau pur si simplu traiti viata de cartofi pe canapea. Acelasi lucru se intampla si cu sanatatea creierului. Daca nu o implicati intr-o activitate provocatoare intelectuala, chiar daca ati completat cu vitamine si substante nutritive creierului, creierul dvs. sanatos nu va reusi sa creasca noi conexiuni si va deveni intr-adevar dezorganizat si, in cele din urma, disfunctional. Acelasi lucru este valabil si pentru corp si pentru creier. Daca cineva care nu a fost activ fizic pentru o perioada si incepe un program de terapie fizica si exercitii regulate, isi poate recastiga masa musculara si tonul in cateva luni. Acelasi lucru este adevarat pentru a imbunatati functia creierului.