Che vine pe ecrane

Multa lume il idolatrizeaza pentru ca reprezinta simbolul universal al revoltei si al luptei pentru libertate. Multa lume il uraste pentru ca imaginea care a ramas in urma lui e destul de departe de cine a fost cu adevarat. Indiferent de care parte a baricadei ne aflam, Ernesto „Che” Guevara ramane una dintre figurile (la propriu) cele mai importante si mai cunoscute ale secoului douazeci.

Singurul film care s-a „ocupat” pana acum de povestea deloc plictisitoare a lui Che a fost Motorcycle Diaries (2004). De fapt, gresesc. Filmul lui Walter Salles il prezinta mai mult pe Ernesto Guevara, avand in prim plan doar anii in care viitorul Comandante strabatea America de Sud si-si descoperea latura umanitara. Sigur, un scenariu bun, un film bine facut, bine jucat…dar mult prea putin interesant pentru cei care vor sa-l vada pe Che Guevara, cel care a condus alaturi de Fidel Castro celebra revolutie din Cuba si mai putin stralucitoarea campanie din Bolivia (plus tot ce-a fost intre aceste doua momente hotaratoare).  Se pare ca in foarte putin timp se va face dreptate…

Regizat si co-produs de Steven Soderbergh, Che este, de fapt, proiectul lui Benicio del Toro (celalalt producator). Actorul nascut in Puerto Rico a tinut in umbra acest film pana cand si-a gasit regizorul potrivit (noroc cu Traffic). Si oamenii s-au pus pe treaba. Au filmat, au tras dubla dupa dubla, au luat povestea de la inceputul revolutionarului pana la mai mult sau mai putin gloriosul lui sfarsit si au facut primul film cu adevarat mare despre Che Guevara. Si cand spun mare, nu exagerez deloc. Final-cut-ul intregului proiect ajunge undeva pe la patru ore. Astfel, totul este impartit in doua: Che – The Argentine si Che – Guerrilla. Soderbergh si Del Toro s-au hotarat sa lanseze cele doua filme la distanta de o luna unul fata de celalalt. Si, ca sa se diferentieze si mai bine, ele sunt filmate in stiluri diferite: daca The Argentine e facut ca un adevarat epic, cu cadre fixe si scene grandioase, Guerrilla are un aspect, asa cum ii spune si numele, mult mai low-budget, cu filmari din mana, cadre aglomerate si montaj alert.

Mega-proiectul Che a avut premiera anul acesta, la Cannes (toate cele patru ore). Reactiile au fost diverse – de la „capodopera!” la „cea mai mare porcarie!”. Lansarea pentru publicul larg va avea loc in ianuarie (The Argentine) si februarie (Guerrilla). Cum Romania nu prea face parte din publicul larg, vom astepta cate o luna in plus pentru fiecare dintre cele doua parti.

Pana una alta, avem la dispozitie un scurt trailer, pentru a ne face o idee despre cum va arata Che. Dupa cum s-a putut observa inca din pozele promotionale, Benicio in rolul lui Che Guevara aduce aminte de Val Kilmer in rolul lui Jim Morrison. Del Toro e facut pentru acest rol si sunt sigur ca, indiferent de valoarea filmului, el si-a facut treaba excelent.

Asadar nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca nu vom avea parte de inca un rasunator esec de proportiile lui Alexander.  Viva la revolucion! (chiar se-astepta cineva sa nu inchei textul cu fraza asta?)