Cele mai populare cerinte de performanta ale locuintelor urbane

Bineinteles, fiecare persoana care isi stabileste drept obiectiv construirea unui camin sigur si integru isi va proiecte de casefundamenta alegerile pe un plan bine definit, atat din perspectiva financiara cat si din punct de vedere estetic. Avand in vedere faptul ca nu toate persoanele isi permit sa apeleze la serviciile unei firme de arhitectura sau de consultanta in domeniul constructiilor, ne-am gandit sa va listam cele mai importante criterii de performanta pe care trebuie sa le respecte proiectul dumneavoastra pentru noua casa.

Cerintele de ordin functional

Pentru a declara faptul ca locuinta dumneavoastra face parte din categoria acelor proiecte de case functionale, aceasta trebuie sa respecte criteriile existente in lucrarea „Legea Locuintei”, in varianta republicata din anul 1996. Parcurgerea acestora este esentiala pentru ca finalul lucrarilor de constructie sa va aduca fata in fata cu un spatiu exploatat la maximum, ce ofera deopotriva un design imaculat, dar si un ambient reconfortant si practic pentru locatarii sai.

Criteriile estetice personalizate

Aici ne raportam deopotriva la estetica exteriorului, dar si la cea a interiorului. Din prima categorie trebuie sa amintim incadrarea acesteia in planul de urbanism al orasului respectiv, respectarea regulilor arhtecturale ce guverneaza imprejurimile casei dumneavoastra, dar si ridicarea unei constructii direct proportionale cu reperele dimensionale ale spatiului pe care il detineti in zona respectiva.

Aspectele care se raporteaza la estetica planului interior aduc in prim plan criteriile de selectie a elementelor de mobilier, ce trebuie sa fie in egala masura amplasate corespunzator in locuinta, dar si sa respecte acelasi design. Cu siguranta nu va doriti o casa „pestrita”, ci un decor intim, confortabil si armonios.

Criteriul stabilitatii si cel al rezistentei

Desi este o sarcina care revine de drept proiectantului, stabilitatea locuintei personale este un aspect decisiv pentru confortul si siguranta resimtita de proprietari. Care sunt factorii ce pot influenta rezistenta caminului personal? Ei bine, calitatea materialelor utilizate pentru ridicarea imobilului, maniera in care a fost gandita structura generala a locuintei, dar si profesionalismul celor care s-au ocupat de finalizarea proiectului in parametrii optimi.

Durabilitatea locuintei si intangibilitatea la foc

Doua elemente care se imbina intr-o maniera covarsitoare, cea de-a doua cerinta fiind subordonata celei dintai. Astfel, proiectul dumenavoastra de casa nu trebuie sa promita doar rezistenta la exploatarea zilnica sau siguranta fata de intemperiile naturale, ci trebuie sa vizeze si respectarea unor cerinte legate de accidentele care pot surveni intr-un spatiu locuit.

Probabilitatea unui incendiu este una minima, insa trebuie luata in calcul in momentul in care se implementeaza un proiect urban. Care este mai exact avantajul pe care il ofera o locuinta rezistenta la foc? Acesta se raporteaza la capacitatea structurii de a rezista la solicitari termice ce depasesc cu mult pragul normal, impiedicand incaperile sa se deformeze si sa isi piarda stabilitatea.

Cerintele legate de umiditate si de oscilatiile inghet – dezghet

Cunoastem problemele comune pe care le poate suferi o constructie din perspectiva umiditatii, iar din aceasta cauza trebuie sa ne asiguram de faptul ca noi nu vom permite acestui factor sa ne destabilizeze caminul, dar nici sa ii produca pagube la nivel estetic. Asadar, daca dorim sa ne mentinem casa departe de mucegai, deformari sau fisuri atunci trebuie sa folosim in ridicarea sa doar materiale cu bune proprietati izolatoare.

Nu in ultimul rand, avand in vedere caracteristicile climatice al tarii noastre, devine important sa ne asiguram de faptul ca a noastra locuinta va face fata cu brio conditiilor termice oscilante, iar aici ne raportam deopotriva la temperaturile de peste 40 de grade Celsius, sau la acelea situate cu mult sub pragul de 0 grade.