Cele mai mari greseli ale MLM-istilor

Iata care mi se par mie cele mai mari greseli facute de unii MLM-isti, greseli care nu doar strica imaginea MLM-ului, ca industrie, in ansamblu, dar le afecteaza, uneori, propriile rezultate:

1. Sa spui cuiva ca `munca e putina si banii sunt multi`; total FALS!!! Cel putin la inceput (1-5 ani), munca este multa (chiar daca nu este un efort deosebit), iar banii incep sa vina mai consistent abea dupa luni bune (uneori ani) de munca [in nici un caz nu vei ajunge la venituri substantiale daca aloci doar cateva ore / saptamana acestei indeletniciri – poate dupa multi ani]

2. Sa iti coplesesti oamenii din structura cu materiale educationale [carti, casete, seminarii, evenimente etc]; sa ne intelegem: acestea sunt bune, cartile motivationale / de autodezvoltare sunt chiar OK, 2-3 seminarii trebuie pentru partea tehnica si motivationala, dar fara `brainwash` si fara sa dai pe acestea tot atatia sau mai multi bani intr-un an decat dai pe produse. Plus ca, din pacate, unele sisteme (sau unii lideri) sugereaza ca acordarea comisioanelor depinde de asta (s-ar putea la unii chiar sa fie asa), ceea ce mi se pare imoral

3. Cea mai mare greseala: sa insisti la cineva cu care ai vorbit deja de 1-2 ori (maxim 2!) sau sa mai suni pe cineva care te-a refuzat o data (este si stupid, si inutil)

4. Sa inviti pe cineva la o prezentare, fara sa ii explici despre ce este vorba (iar unele sisteme chiar incurajeaza asta, mi se pare de toata jena)

5. Sa te dezumfli, sa esuezi, sa iesi din afacere si pe urma sa te plangi peste tot ca `sistemul nu e bun`

6. Sa promiti castiguri fabuloase, fara a preciza clar si concis CUM anume poti sa obtii acele venituri, in ce conditii si CE anume trebuie sa faci pana ajungi la acele castiguri (care castiguri chiar exista, se pot obtine, dar trebuie sa fii constient CUM le poti obtine si cam CAND)

7. Sa iei datele de contact ale altora de la o cunostinta/ruda/prieten care nu este interesata de afacere (total neprofesionist!; – aceasta afacere se bazeaza pe incredere, deci trebuie sa o dezvolti numai cu cunostintele tale si cu cunostintele oamenilor activi din structura ta)

8. Sa te lauzi ca ai un venit de nu stiu cat si sa nu ai bani sa platesti cafeaua persoanei careia ii prezinti afacerea.

Probabil ca mai sunt si altele, acestea mi-au venit in minte acum, poate ma ajutati sa completam lista.

MLM-ul in sine, daca il intelegi si il aplici corect, este un sistem foarte bun, dar trebuie sa stii in ce te bagi si sa fii constient ce trebuie sa faci pentru a avea succes si, mai ales, pentru a nu-i stresa pe altii. Se poate sa iti si dezvolti o structura frumoasa si sa iti si pastrezi vechile prietenii, doar sa nu faci greselile de mai sus.