Cel mai bine pastrat secret al Europei

Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la Europa de Est, primele lucruri care trebuie sa vina in minte sunt imaginile padurilor dense, povestilor zorilor, ruperea infrastructurii epocii sovietice si ierni reci si inzapezite. Dar ceea ce nu-si da seama cei mai multi este ca, in inima capitalei metropolitane pline de viata a Ungariei, Budapesta, exista o vasta retea de izvoare medicinale care vin in calea unui secret local.

Ascuns la vedere de intregul oras, trebuie doar sa stii unde sa cauti sa gasesti unul. Chiar in inima orasului exista nu mai putin de trei complexe spa importante, cea mai mare dintre care, Széchenyi este cea mai mare din intreaga Europa.

Este greu sa descrii maretia cladirilor care contin multe dintre aceste izvoare medicinale vechi – sa o spui usor, acestea sunt unele dintre cele mai bune lucrari de arhitectura din lume. Multe dintre cladiri stau la izvoare care au fost folosite inca din epoca romana, cand majoritatea spa-urilor au fost descoperite pentru prima data. In toate privintele, vizitarea bailor si inmuierea in apele bogate, medicinale este o excursie in timp – de la decorul imaculat conservat al cladirilor istorice pana la simpla placere de a te culca in apele de vindecare fara ingrijire in lume; experienta este departe de rutinele agitate ale vietii moderne.

In total, Budapesta gazduieste peste 100 de izvoare termale naturale situate sporadic in intreg orasul. Majoritatea acestor complexe clasice de scaldat constau in diferite piscine, continut mineral si temperatura, care sunt umplute cu izvoare termale subterane. Cele mai multe dintre ele includ saune si sali de aburi, piscine speciale pentru terapie alternativa calda / rece si ofera o varietate de servicii spa, cum ar fi masaje si tratamente de infrumusetare, printre altele.

Cele trei cele mai populare bai din oras sunt Gellért, care printre numeroasele sale minuni include acum o pestera de sare mediteraneana, Lukacs, care este frecventata in cea mai mare parte de localnici turci si Széchenyi, cea mai mare si cu adevarat o experienta de neuitat. Baile Csaszar, Rudas si Kiraly nu trebuie ratate si sunt printre cele mai vechi din oras.