Cei mai arestati dintre jurnalisti

Un raport recent al Comitetului pentru Protejarea Jurnalistilor releva faptul ca, in ciuda asteptarilor, jurnalistii online si bloggerii reprezinta cea mai mare parte a ziaristilor incarcerati pe nedrept.

Din 125 de jurnalisti arestati in toata lumea, 45% sunt „bloggeri, reporteri sau editori online”, informeaza site-ul  arstechnica.com. Se pare ca, atunci cand vine vorba de clasicele acuzatii de „ofense publice” sau „calomnie”, este mai avantajoasa munca la trust decat cea de free-lancer.

In ceea ce priveste tarile care comit aceste excese de putere si forme extreme de cenzura, campioana incontestabila a ultimilor zece ani este… emotiile cresc… China, bineinteles. Exemplul comunistilor asiatici a fost preluat cu incredere de suratele Cuba, Burma, Eritrea si Uzbekistan. Surprinzator, pe aceasta lista si-a facut loc si America. Raportul CPJ arata ca „autoritatile militare americane au arestat o multime de jurnalisti in Irak – unii pentru cateva zile, altii pentru cateva luni – fara vreo acuzatie sau vreun proces”.

smart guess: Din pacate, inca exista locuri in lume in care libertatea nu este decat, poate, titlul unui tabloid de-o valoare indoielnica (daca or exista si alte tipuri de tabloid).