Ce trebuie sa stiti despre onorariile unui avocat?

O problema complexa, ce nu este inteleasa pe deplin de toate persoanele care se decid sa contracteze un avocat pentru a-si solutiona cererile in instanta. Pornind de la aceasta premisa cu un puternic caracter generalist, ne-am gandit sa va expunem, rand pe rand, cheltuieile pe care trebuie sa le luati in calcul in momentul in care lucrati cu un avocat.

Partea buna este aceea ca in fericitul context in care castigati cazul in instanta, intreaga paleta de cheltuielilor ar trebui sa va fie restituita de partea adversa, ceea ce se traduce prin faptul ca nu mai trebuie sa scoateti din buzunar niciun ban pentru platile adjuncte, din aceasta categorie facand parte si onorariile adresate avocatului. Insa, nu este intotdeauna facil sa obtineti aceste sume din partea partilor adverse, pe langa celelalte cheltuieli si pagube restituite de persoanele in cauza.

Daca verdictul instantei este acela de compensare a cheltuielilor, atunci ar trebui sa stiti ca avocatul personal se subordoneaza in propria lista, dumneavoastra fiind obligat prin lege sa ii platiti acestuia onorariile solicitate inca de la bun inceput.

La polul opus, in momentul in care sunteti condamnati sa platiti cheltuielile partii adverse, de luat in considerare este faptul ca va supuneti si la plata propriului avocat, incluzand toate despagubirile pe care acesta le solicita de pe parcursul procesului.

Care sunt rubricile importante din factura unui avocat?

O intrebare pe care majoritatea clientilor nu si-o pun inainte de a semna un contract, realizand cu stupoare la finele procesului care sunt sumele colosale pe care trebuie sa le scoata din buzunare. Astfel,  sa aruncam o privire peste principalele rubrici care se reflecta in onorariile solicitate. In primul rand, fiecare avocat cu experienta va solicita rambursarea cheltuielilor efectuate din propriile resurse, fie ca au fost indreptate spre alcatuirea diverselor documente , spre achizitia timbrelor judiciare sau spre plata diverselor taxe.

In plus, exista asa numitele „diritti” – platile fixate pentru orice mic favor facut clientului, ale caror costuri sunt stabilite de drept prin intermediul tarifarului sau. Bineinteles, fiecare avocat are optiunea de a-si stabili propriul onorariu pentru munca depusa, contravaloarea sa stabilindu-se direct proportional cu valoarea serviciului prestat. Nu in ultimul rand, clientii sunt obligati sa plateasca mai putin cunoscuta contributie a avocatului la o autoritate nationala, recunoscuta sub numele de „Casa de Pensii a Avocatilor”.

Se poate contesta factura referitoare la onorariul perceput de un avocat?

Raspunsul este unul afirmativ, prin intermediul Baroului de Avocati. In primul rand, sarcina dumneavoastra este aceea de a solicita din partea avocatului lista cu presupusele sale cheltuieli si onorarii solicitate, a carei copii va fi trimisa catre Barou pentru o analiza obiectiva. Bineinteles, pentru a beneficia de acest serviciu din partea Baroului trebuie sa platiti initial o suma direct proportionala cu respectivele costuri solicitate de catre avocatul „reclamat”.