Ce trebuie sa stim despre pescuitul din zonele de frontiera?

Numarul pescarilor care obisnuiesc sa isi aprofundeze pasiunile pe malurile apelor timisorene de frontiera nu cunosc indeaproape reglementarile legale care le limiteaza practicile. Anul 2012 a fost acela in care s-a introdus in Monitorul Oficial un Ordin al Ministrului Agriculturii care trasa in linii mari contextele in care pescuitul sportiv este permis in aceste zone acvatice de frontiera.

Din acel moment, persoanele care si-au continuat parcursul individual spre performanta in acest domeniu pe malurile apelor de frontiera au fost considerate ca facand parte din afara legii si, in concluzie, ajunse fata in fata cu un astfel de verdict au fost sanctionate conform prevederilor legale. Nu doar aceia care au continuat sa isi dezvolte abilitatile pe marginile apelor timisorene, testandu-si articolele de pescuit recent achizitionate au fost pedepsiti conform legii, ci si aceia care practica pescuitul in aceste zone cu un scop pur comercial.

Pentru a fi considerat legal, pescuitul de frontiera trebuie sa se desfasoare sub amprenta unui permis de pescuit sportiv. Acest act este caracterizat prin netransmisibilitate, trasatura mentionata traducandu-se prin inserierea acestuia cu un cod specific. Din momentul in care intra in posesia acestui permis, timisoreanul pasionat de pescuit trebuie sa mearga sa il vizeze la Inspectoratul Teritorial. De retinut este faptul ca acest act intruchipeaza o norma cu nota obligatorie pentru toti cei care doresc sa practice in mod legal pescuitul de frontiera.

Spun acest lucru pentru ca multe persoane detin si alte documente ce le-ar putea atesta „calificarea” de pescar. Vorbesc, asa cum va asteptati, despre cunoscutele carnete de membrii la diversele asociatii locale de pescuit. Ei bine, acestea nu mai sunt suficiente pentru cei ce doresc sa se desfete cu speciile acvatice captivante ce isi fac veacul in apele comune cu vecinii nostri. In mod special, timisorenii sau cei care ajung accidental in preajma unei ape de frontiera din aceasta zona ar trebui sa constientizeze faptul ca granita cu Serbia este una independenta de UE si, in concluzie, orice activitate desfasurata in apropierea acesteia este reglementata strict de politia romana.

Amenzile nu sunt de trecut cu vederea, mai ales daca persoana ce pescuieste nu reprezinta beneficiarul autentic al unui permis. Sumele stabilite drept amenzi sunt reglementate de articolul 58 din Ordinul de Guvern 23/2008 si sunt suficient de usturatoare pentru buzunarele timisorenilor si nu numai. Vorbim despre un interval financiar situat intre 300 si 600 de lei.