Ce sunt valurile cerebrale si ce fac – Valurile Gamma

Exista cinci valuri de baza ale creierului, care sunt preluate de un EEG modern.

1. Valorile cerebrale Gamma
Gamma este cea mai mare frecventa a undelor cerebrale (40 pana la 100 Hz). Este cel mai raspandit in momentele in care creierul invata, creeaza asocieri intre fenomene si integreaza informatii din multe parti diferite ale creierului.

Un creier care produce o multime de unde gamma reflecta o organizare neuronala complexa si o constientizare crescuta. Cand calugarii au fost rugati sa mediteze la compasiune, au fost descoperite flacari mari de gama in creierul lor (Davidson si Lutz, 2008).

Au fost comparati cu meditatorii novici care au meditat timp de o ora pe zi cu o saptamana inainte. Novicii aveau o activitate cerebrala similara cu cea a calugarilor. Dar cand calugarii au fost instruiti sa evoce un sentiment de compasiune, creierul lor a inceput sa traga in coerenta ritmica, cum ar fi publicul aplaudand la muzica The Book of Mormon.

Flacarile undelor gamma masurate in creierul calugarilor au fost cele mai mari inregistrate vreodata. Calugarii au raportat ca au intrat intr-o stare de binecuvantare. Gamma este asociata cu niveluri foarte ridicate de functie intelectuala, creativitate, integrare, stari de varf si simtire „in zona”. Undele Gamma curg din fata catre spatele creierului de aproximativ 40 de ori pe secunda (Llinas, 2014). Cercetatorii privesc aceasta unda oscilanta ca o corelatie neuronala a constiintei (NCC), o stare care leaga activitatea creierului cu experienta subiectiva a constiintei (Tononi si Koch, 2015).

Cercetatorii creierului vorbesc despre amplitudinea unei unde cerebrale si asta inseamna pur si simplu cat de mare este. O amplitudine mare de gamma inseamna o unda gamma mare, in timp ce o amplitudine mica inseamna o mica. Masuratorile undelor creierului prezinta varfuri si vai. Distanta dintre varf si jgheab este amplitudinea. Amplitudinea este masurata in microvolti, iar undele creierului masoara de obicei intre 10 si 100 de microvolti, undele mai rapide precum gama au cea mai mica amplitudine.

Starile de unde cerebrale Gamma sunt asociate cu multe schimbari benefice in corpul nostru. O frecventa de 75 Hz este epigenetica, declansand genele care produc proteine ​​antiinflamatorii in organism (De Girolamo et al., 2013). Pe capatul inferior al spectrului gamma, o frecventa de 50 Hz duce la cresterea productiei de celule stem, celulele „goale” care se diferentiaza in muschi, os, piele sau orice alte celule specializate sunt necesare (Ardeshirylajimi si Soleimani , 2015). Frecventa de 60 Hz regleaza expresia genelor de stres, cele care codifica hormonii de stres precum cortizolul. Aceeasi frecventa a undelor cerebrale activeaza, de asemenea, o gena cheie numita Myc, care la randul sau regleaza aproximativ 15 la suta din toate celelalte gene din corp (Lin, Goodman si Shirley-Henderson, 1994).