Ce inseamna fericirea? – partea I

Ce inseamna cuvantul „fericire” pentru tine? Ce emotii evoca si ce imagini izvorasca in minte cand reflectezi asupra lui? In experienta ta, care sunt ingredientele cheie ale fericirii semnificative si adevarate? Ia-ti o clipa, inchide-ti ochii daca vrei si gandeste-te la ce inseamna acest concept pentru tine.

Una dintre multele provocari ale cercetarii fericirii este faptul ca insasi notiunea de fericire poate fi destul de dificil de definit, facand la fel de dificil sa intelegi cum sa fii fericit. Intr-adevar, fericirea este un subiect care atrage o mare atentie; totusi, fixarea exacta a ceea ce se poate dovedi evaziva. Au fost multe opinii diferite pe parcursul anilor cu privire la ceea ce cuprinde adevarata fericire. Mahatma Gandhi, de exemplu, a considerat fericirea ca fiind ceva care a avut loc „cand ceea ce credeti, ceea ce spuneti si ceea ce faceti sunt in armonie”. In schimb, medicul si filozoful francez Albert Schweitzer au declarat odata in gluma ca fericirea este ” mai mult decat o stare de sanatate buna si o amintire proasta „. Desi aceste definitii ar putea fi interesante, ei nu prea reusesc sa ne ajute sa intelegem fericirea din viata din perspectiva stiintifica.

O contributie importanta a miscarii psihologice pozitive din ultimii ani ne-a ajutat sa dobandim o intelegere comuna despre cum sa traim o viata fericita. De exemplu, unul dintre cei mai importanti experti din lume in psihologia fericirii, Martin Seligman, a definit initial fericirea ca fiind alcatuit din trei elemente separate, dar interconectate:

+ Emotii pozitive
+ Angajament
+ Semnificatie