Cautarile pe Google polueaza mediul

Fizicianul Alex Wissner-Gross sustine ca doua cautari pe Google consuma tot atata energie cat fierberea unui ibric cu apa, anunta cotidianul The Times. Potrivit omului de stiinta de la Harvard University, o accesare a celebrului motor de cautare emana aproximativ 7g de dioxid de carbon.

Alex Wissner-Gross spune ca “Google are numeroase centre de date ce consuma foarte multa energie peste tot in lume. O cautare pe Google afecteaza, in mod cert, mediul inconjurator.” Un alt raport recent arata ca industria IT mondiala genereaza la fel de multe gaze cu efect de sera ca si companiile aeriene – aproximativ 2% din emisiile globale de CO2.

Fizicianul a calculat si emisiile de dioxid de carbon ce rezulta in urma utilizarii individuale a Internetului. Cercetarile sale arata ca accesarea unui simplu site genereaza 0,02g de CO2 pe secunda, in timp ce un site incarcat de imagini si animatii poate creste de zece ori cantitatea de CO2.

Reactia reprezentantilor Google nu a intarziat sa apara. Intr-o postare pe blogul oficial al companiei, Senior Vice-Presedintele Urs Hölzle a declarat ca estimarile lui Wissner-Gross nu sunt tocmai exacte. Potrivit lui Hölzle centrele lor de date nu sunt doar cele mai performante, dar si cele mai “eco-friendly” din lume, iar o cautare pe Google echivaleaza cu doar 0,2g de CO2.

smart guess: Am impresia ca deja se exagereaza. Sunt de acord cu multe dintre miscarile si initiativele ecologice, dar cred ca „folosirea Google” e cea mai mica problema pe care o are omenirea cand vine vorba de protectia mediului.