Cat de receptivi sunt romanii fata de noile tehnologii de incalzire?
Desi nu se poate spune ca suntem un popor deschis schimbarilor importante, ne-am obisnuit sa punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei tehnologii in parte inainte de a lua o decizie finala. Astfel, un procentaj important din randul locuitorilor mediului urban autohton isi indreapta atentia catre alternativele mult mai echilibrate din punct de vedere financiar propuse de specialistii. In domeniul termic, varianta de incalzire electrica prin pardoseala intruchipeaza optiunea care ofera romanilor cele mai multe beneficii de lunga durata.
Si totusi, din ce zone authtone se remarca proprietarii unor astfel de sisteme? Bineinteles, raspunsul este unul simplu: nu conteaza foarte mult mediul din care provin, ci tipul locuintei pe care il poseda. Astfel, mult mai multe persoane care locuiesc la casa sau la vila vor opta pentru aceasta varianta de incalzire, spre deosebire de aceia care stau la bloc. Lucrurile nu sunt influentate in mod proportional de initiativa proprietarilor, ci de faptul ca intr-un mediu eterogen, asa cum este blocul, schimbarile sunt mult mai greu de implementat si solicita acordul celorlalti locatari. Exceptand aspectele care tin exclusiv de mentalitate, in cadrul apartamentelor urbane exista si o alta problema. Majoritatea blocurilor au fost construite in urma cu foarte mult timp, iar in acea perioada puterea care revenea fiecarui apartament in parte era una subdimensionata, de aproximativ 5kW. Din aceasta cauza, sistemele de incalzire prin pardoseala nu pot fi implementate cu succes in aceste apartamente, ele solicitand o putere de minimum 8 kW.
In acest context apare reticenta proprietarilor care nu doresc sa isi rezolve problemele doar pe jumatate, mai precis sa nu reuseasca sa isi implementeze un sistem de incalzire prin pardoseala de-a lungul intregii suprafete. Singurele categorii de locuinte care pot fi considerate privilegiate in acest context sunt garsonierele, suprafata lor fiind suficient de redusa pentru a suporta consumul energetic impus de acele sisteme de incalzire in pardoseala Total Heat. De asemenea, costurile nu tocmai minime de achizitie si montaj intruchipeaza un alt argument care poate explica rata scazuta a proprietarilor care isi indreapta atentia care aceasta alternativa.
Pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra costurilor estimative vom aduce in discutie o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati care urmeaza sa fie echipata cu un sistem electric de incalzire prin pardoseala. Ei bine, costurile totale pentru o asemenea schimbare s-ar ridica la un prag suficient de inaccesibil pentru buzunarele obisnuite ale salariatilor de mijloc: aproximativ 25 de euro pe metru patrat, cu toate cheltuielile suplimentare incluse (montaj, manopera sau garantia ce depaseste in multe cazuri 10 ani).
Desi costurile initiale pot fi destul de neprietenoase matematic cu bugetul redus de care se bucura majoritatea bucurestenilor si nu numai, costurile de amortizare sunt relativ rapide si sigure. Spre deosebire de clasicul sistem de incalzire centralizat, alternativa incalzirii electrice prin pardoseala propune mult mai multe avantaje de ordin financiar, pe care le veti remarca lunar la fiecare factura. Aceasta diferenta creste si mai mult in contextul scumpirii ireversibile a gazelor naturale, un lucru ce se intampla tot mai adesea in perioada premergatoare sezonului rece.