California Dreamin’ si 4,3,2 – printre cele mai bune filme din 2008

Cotidianul englez Times a publicat recent lista celor mai bune 100 de filme ale anului 2008. Ele nu sunt asezate intr-un clasament propriu-zis, ci ordonate dupa numarul de stele pe care le-au primit din partea publicatiei, la momentul lansarii. Printre aceste filme se numara si 4 Luni, 3 Saptamani si 2 Zile si California Dreamin’ [nesfarsit], ambele cu cate patru stele din cinci. Filmul lui Cristi Mungiu este laudat pentru perfectiunea fiecarui cadru, autorul articolului, criticul James Cristopher, rugandu-si cititorii sa-l vizioneze. Despre pelicula lui Cristian Nemescu, Kevin Maher spune ca este un debut excelent pentru regretatul regizor.

Singurele filme care au primit note maxime au fost italianul Gomorrah, documentarul Man on Wire, „drama petrolifera” There Will Be Blood, Time and Winds al turcului Reha Erdem si, evident, The Dark Knight, campionul absolut al anului (film ce va fi relansat in cinematografe, ca un fel de reminder pentru oamenii responsabili cu Oscarurile).

De asemenea, Times a publicat si lista celor mai asteptate filme din 2009. Pe primele trei locuri se afla Harry Potter and the Half-Blood Prince, al saselea din serie, Public Enemies, povestea gangsterului John Dilinger, cu Johnny Depp si Christian Bale in rolurile principale, si noul film Star Trek, regizat si produs de J.J. Abrams, creatorul seriei Lost.