Calendarul pe care trebuie sa il cunosti daca esti pescar

Daca esti pasionat de pescuit, trebuie sa stii ca exista luni in care pur si simplu este interzis sa iti practici pasiunea si exista luni in care doar anumiti pesti pot fi prinsi. Momeala, pestele prins sau modul in care acesta trebuie sa fie prins pot sa difere de la an la an si de la luna la luna. Desi nimic nu este 100% sigur, exista un calendar care iti poate dezvalui unele secrete ale pescuitului.

– Luna ianuarie. Este o luna in care pestii se gasesc in apa adanca, deoarece acolo temperatura este mai mare. De regula, pe fundul apei temperatura nu scade sub 4 grade Celsius, ceea ce asigura un mediu bun pentru supravietuirea pestelui. In zilele insorite se poate pescui la copca sau in apa libera, insa ianuarie nu este tocmai cea mai buna luna pentru o astfel de activitate.

– Luna februarie. Este o luna in care pescuitul sportiv poate sa fie extrem de atractiv, mai ales daca vorbim despre lacurile cu expunere sudica. Pescuitul lansat trebuie sa fie practicat in apele putin adanci, langa perdelele de stuf.

– Luna martie. Este o luna cu rezultate acceptabile la pescuitul lansat. La fel ca si in luna februarie, sunt indicate zonele insorite si adapostite, care sa fie departe de variatiile mari de temperatura si de capriciile vremii.

– Aprilie. Este o luna in care se poate pescui oriunde, deoarece este luna in care toata vegetatia renaste, temperatura creste si pestii incep sa se mareasca. De regula, dupa jumatatea lunii incepe prohibitia, asadar, daca vrei sa pescuiesti in Aprilie o poti face doar in prima parte a lunii.

– Mai. Este o luna in care pescuitul este interzis. Cu toate astea, poti pescui la mare guvizi sau cambula.

– Iunie. A doua jumatate a lunii iunie reprezinta reinceperea pescuitului. Este cea mai buna perioada pentru pescuit, dand rezultate in aproape orice perioada a zilei.

-Iulie . Prima parte si ultima parte a zilei sunt, de regula, cele mai bune pentru pescuitul pe timp de vara, deoarece temperaturile sunt acceptabile. Se poate pescui cu insecte, cu libelule sau cu momeli vegetale.

– August. La fel ca si in luna Iulie, pescuitul din August trebuie sa se faca dimineata sau seara. Sunt de evitat apele statatoare, deoarece lipsa oxigenului duce la capturi foarte rare.

– Septembrie. Este una dintre cele mai bune luni pentru pescuit, deoarece pestii care in August si in Iulie se feresc de caldura inotand pe fundul apei, incep sa revina la suprafata pentru a se hrani. Este o luna in care se poate pescui excelent cu muste artificiale.

– Octombrie. Desi pestii sunt inca activi si se pot prinde destul de usor, luna octombrie nu mai este la fel de profitabila precum septembrie. De regula, pestii stau in zonele insorite iar cea mai buna momeala este cea animala. Pestii cei mai usor de prins in aceasta perioada sunt stiuca si bibanul.

– Noiembrie. Este cea mai slaba luna din an in ceea ce priveste pescuitul. Cu toate astea se pot prinde rapitori, cu o oarecare perseverenta.

– Decembrie. Nu este o luna in care sa iesi la pescuit, in conditiile in care pestii sunt retrasi pe fundul apei, acolo unde temperatura este de 4 grade Celsius.