Beneficiile respiratiei profunde pentru corp si minte
Vindecarea se intampla pe mai multe nivele, iar intelegerea modului in care se indeplineste aceasta functie este foarte relevant pentru bunastarea noastra mentala si fizica. Respiratia noastra ne transforma in mod constant energia care sustine viata, luand oxigen, revigorand celulele rosii din sange si expulzand dioxidul de carbon, care este un produs metabolic rezidual.
Prin respiratie profunda, permiteti ca diafragma sa cada in jos, coastele cu nervuri sa se extinda si sa creeze mai mult spatiu pentru ca plamanii sa se umfle. Prin stapanirea artei de respiratie profunde, cresterea oxigenului inunda in organism, ajutand eventual ritmul cardiac sa incetineasca pentru a crea sentimente de calm si relaxare.
Intr-un cuvant … respiratia detoxifica, elibereaza toxine si intareste sistemul imunitar. Aproximativ 70% din toxinele noastre sunt eliberate din corp prin respiratia noastra. Dioxidul de carbon este un produs rezidual natural al metabolismului organismului. Beneficiile respiratiei ajuta adanc sistemele din organism sa proceseze acest lucru mai eficient.
1. Respiratia mareste energia
Oxigenul este cea mai esentiala resursa naturala ceruta de celulele noastre. Putem sta fara hrana timp de pana la 40 de zile si fara apa timp de 3 zile, totusi putem muri dupa doar cateva minute fara respiratie. Din punct de vedere pur fizic, respiratia este egala cu viata.
2. Respiratia imbunatateste sistemul respirator
Unul dintre avantajele profunde ale respiratiei este ca ajuta la eliberarea tensiunii in diafragma si in muschii primari de respiratie, eliberand multe probleme respiratorii pe termen lung, cum ar fi astmul. Se deschide pieptul, eliberand tensiunea de la muschii intercostali si din jurul scapulei, spiritele erector si trapezii, permitand o pozitie mai relaxata.
3. Respiratia calmeaza sistemul nervos
Respiratia profunda activeaza sistemul nervos parasimpatic, ducandu-ne intr-o stare relaxata. Functioneaza in opozitie cu sistemul nervos simpatic, care stimuleaza activitatile asociate cu raspunsul la lupta-sau-zbor.
4. Respiratia intareste sistemul limfatic
Sistemul limfatic depinde de gravitatea, miscarea musculara si beneficiile respiratiei de a continua sa curga, astfel incat corpul sa poata fi curatat. Respiratia profunda poate juca un rol important in protejarea organismului impotriva bacteriilor, a virusilor si a altor amenintari la adresa sanatatii noastre.
5. Respiratia elibereaza tensiunea musculara
Cand suntem stresati sau simtim sentimente neplacute, cum ar fi mania sau durerea, respiratia noastra devine superficiala si se contracta tesuturile noastre musculare. Respiratia profunda va ajuta sa eliberati acest lucru.
6. Respiratia imbunatateste sistemul cardiovascular
Intr-un studiu al pacientilor cu infarct miocardic, 100% dintre pacienti aveau o respiratie care implica foarte putina expansiune a diafragmei sau a burtii. Un alt studiu a constatat ca pacientii care au supravietuit unui atac de cord si care au adoptat un regim de exercitii si un antrenament prin respiratie, au suferit o reducere de 50% a factorului de risc al unui alt atac de cord in urmatorii 5 ani.
7. Respiratia ridica sistemul digestiv
Beneficiile unei respiratii mai profunde includ fluxul sanguin crescut in tractul digestiv, care incurajeaza actiunea intestinala si imbunatateste digestia globala, atenuand sindromul intestinului iritabil si constipatia. In plus, respiratia mai profunda are ca rezultat un sistem nervos mai calm, care la randul sau imbunatateste digestia optima.
8. Respiratia afecteaza starea noastra mentala
Calitatea respiratiei noastre ajuta la relaxarea mintii si la sporirea capacitatii de invatare, concentrare si memorare. Creierul necesita o mare cantitate de oxigen pentru a functiona si un consum crescut de oxigen ne ajuta sa obtinem claritate si sa ne simtim legati si productivi. De asemenea, amelioreaza stresul, anxietatea, depresia si modelele negative de gandire. Beneficiile respiratiei in mod corespunzator ne pot ajuta sa depasim modelele dependente de comportament si tulburari de alimentatie, precum si sa aprindem creativitatea si pasiunea.
O alta veste buna: respiratia incetineste adanc procesul de imbatranire prin cresterea secretiei hormonilor anti-imbatranire! Prin reducerea stresului, imbunatateste starea noastra de spirit, ridicand nivelurile de serotonina si endorfine.