Banii pot cumpara fericirea? Iata ce spun cercetatorii

Pot banii sa cumpere fericirea? Este o intrebare pe care au avut-o filosofii de milenii. In timp ce exista inca o multime de dezbateri pe aceasta tema in economie, aproape toti sunt de acord ca banii pot sa va ajunga atat de mult atunci cand vine vorba de fericire. Asta inseamna ca multi bani te fac putin mai fericit.
„Banii nu au facut niciodata omul fericit si nici nu il va face; nu exista nimic in natura lor pentru a produce fericire „- Benjamin Franklin.

Fericirea, ei bine, nu este ceva ce poate fi masurat. Nu poate fi acoperita sau scurtata, si nu o puteti pune intr-o prezentare cu diagrame si grafice. Daca sunteti interesat de ceva mai mult decat bani – daca cautati fericire sau o viata semnificativa – banii nu va pot ajuta prea mult. Depinde de tine sa iti  imaginezi un viitor care include mult mai mult decat bani. Fericirea este in mod clar un concept important. Factori precum sanatatea, prietenii, libertatea, securitatea si increderea sunt importanti pentru fericirea noastra pe termen lung. In schimb, factori precum somajul, inflatia si durerea cronica se indeparteaza de bucuria pe care o gasim in viata.

Poate ca banii nu va pot cumpara fericire, dar daca ar exista o formula care sa poata aduce mai multa fericire din viata ta? Ai urma-o?

Formula pentru fericire se dovedeste a fi destul de simpla: H = S + C + V.

H = fericire sustinuta. Nu de genul pe care il obtineti de la o bucata de tort de ciocolata sau de o prima intalnire extraordinara, ci mai degraba genul de fericire continua pe care o purtati cu dvs. pe tot parcursul vietii. Tipul de fericire reala.

S = punctul dvs. de setare individual. Acesta este nivelul dvs. natural de fericire, asemanator cu temperatura corpului sau cu ritmul cardiac. Acestea pot merge in sus sau in jos pentru perioade de timp, dar temperatura si ritmul cardiac se vor regla in cele din urma la starea dvs. naturala, starea de echilibru. Nivelul tau de fericire se comporta in acelasi mod. De fapt, cand vine vorba de bogatie si de fericirea dvs., cercetatorii au descoperit ca pana si castigatorii de loterie ajung in cele din urma la nivelul lor anterior de fericire. Exista o gama larga de fericire pentru stabilirea punctului, iar unii oameni sunt in mod natural mai fericiti decat altii. Asta nu inseamna ca esti lipsit de putere cand e vorba de fericirea ta. Vestea buna este ca mai putin de 50% din fericirea ta este atribuita punctului tau stabilit, ceea ce inseamna ca poti controla o mare parte din propria ta fericire daca alegi.

C = conditii in viata ta. Acestea sunt lucrurile pe care nu le puteti schimba in viata voastra, cum ar fi situatia de rasa, varsta si lucruri care se pot schimba incet pe o perioada lunga de timp, cum ar fi starea civila si ocupatia. Ganditi-va la conditii ca elemente ale vietii voastre care raman relativ constante de la o zi la alta. Vestea buna aici este ca oamenii sunt foarte, foarte adaptati la conditiile din viata lor. Chiar si pacientii cu cancer grav si comunitatile sarace din lumea a treia pot raporta grade relativ ridicate de fericire. Fericirea este despre alegeri si nu despre bani, asa ca sta in puterea ta sa iti sporesti gradul de fericire.

Si, in sfarsit,

V = activitati de voluntariat asupra carora aveti un control imediat. Rugaciunea, meditatia, implicarea sociala, exercitiul si voluntariatul sunt toate exemple ale tipurilor de alegeri pe care le puteti face cu privire la timpul, banii si energia de la zi la zi si de la ora la ora, care pot avea un impact durabil asupra fericirii tale.

Pe scurt, in ciuda faptului ca banii nu pot cumpara fericirea, exista multe lucruri care va pot afecta fericirea – unele pe care le puteti schimba si altele pe care nu le puteti face. Acest articol se refera la luarea in evidenta a banilor – ceva care va avea probabil o influenta foarte mica asupra fericirii dvs. – si concentrandu-se asupra activitatilor de voluntariat care ar putea sa va faca fericiti pentru tot restul vietii. Conditiile voastre nu va definesc fericirea, daca nu le lasati.