Avantajele si dezavantajele unei hote incorporabile in blat
Am observat ca sunt foarte putini romani care apeleaza la o hota incorporabila ce se integreaza in blatul bucatariei, iar pe piata oferta unor astfel de hote este mica. Ca atare m-am hotarat sa va prezint avantajele si dezavantajele folosirii unei astfel de hote. Pentru a elimina orice confuzie trebuie spus ca blatul de bucatarie este acea suprafata orizontala, de regula din PAL melaminat, destinata pregatirii mancarii, adica pe care tocam legumele sau preparam mancarea.
De regula astfel de hote fie se monteaza in spatele plitei de gatit si sunt vizibile pentru ca se ridica pe verticala, perpendicular cu blatul, fie se monteaza pe langa aragaz si sunt semi-invizibile deoarece nu se mai ridica pe verticala si se vad doar fantele aflata la suprafata blatului. Primele sunt cele mai intalnite.
Avantajele hote incorporate in blat
Cel mai mare avantaj tine de estetica. Astfel de hote fie nu se vad deloc, fie sunt percepute ca o continuare a plitei sau a aragazului. Spatiul de deasupra suprafetei de gatit poate ramane liber. Desigur, se poate pune un raft sau mai multe sertare insa trebui sa se tina cont de faptul ca atunci cand se gateste foarte des aburii pot intra in mobilier sau din neglijenta vasele se pot aprinde.
Chiar daca nu putem vorbi de spatiu castigat putem vorbi de un alt avantaj. Pierdem din spatiul de sub blat, acolo unde am putea tine vase, dar castigam din spatiul vizibil, iar acest lucru ne poate da senzatia ca avem o bucatarie mai mare, lucru deloc nesemnificativ pentru ca de multe ori nu ne simtim bine in bucatarie tocmai din cauza faptului ca la nivel psihologic avem impresia ca suntem inchisi intr-o incapere in care nu putem respira sau nu ne putem misca in voie.
Dezavantajele unei hote incorporate in blat
Primul dezavantaj ar fi acela ca avem nevoie si de un aragaz sau plita incorporabila pentru a putea fi plasate cat mai aproape de hota. Desigur, cu mici improvizatii se poate folosi si un aragaz obisnuit. De asemenea, hota care se incorporeaza in blat trebui sa aiba o putere de absortie mai mare decat una care se monteaza deasupra plitei de gatit pentru ca trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a atrage aburii din lateral sau de la nivelul blatului. Acest lucru poate genera costuri usor mai mari cu factura la energia electrica.
Din fericire producatorii se uita foarte atent la acest segment de hote si s-ar putea ca acestea sa consume mai putin decat cele clasice. Se poate face usor o comparatie intre consumul celor doua tipuri de hote.
Pretul de achizitie al unei hote incorporabile in blat este mai mare, iar acest lucru reprezinta un dezavantaj. Vestea buna este ca se pot cumpara plite cu astfel de hote integrate astfel incat nu mai trebuie cumparata o hota separata.
Incercand sa tragem o concluzie, pentru familiile care se plang de lipsa spatiului in bucatarie si nu au prea multe vase este ideala o hota care se incorporeaza in blat. Aceasta reprezinta o optiune foarte buna si pentru familiile care vor o bucatarie moderna. Pentru celelalte familii, hotele obisnuite pot parea mai interesante.