Autobuzele englezesti sustin ateismul

Englezii care circula zilnic cu autobuzul isi vor pune, incepand din aceasta saptamana, tot mai multe intrebari referitoare la existenta lui Dumnezeu. Doua sute de autobuze londoneze si alte sase sute de pe tot teritoriul Marii Britanie au fost tapetate cu bannere ce incurajeaza ateismul, anunta The Guardian. Initial, aceasta campanie era destinata doar capitalei Angliei. Numarul neasteptat de mare de donatii a facut ca promovarea ateismului sa cuprinda toata tara.

Suma dorita de initiatorii campaniei era de 5,500 de lire sterline. Cele 140,000 stranse i-au ajutat sa-si extinda sustinerea ateilor prin alte postere in metroul londonez si doua ecrane gigant montate pe cea mai aglomerata strada de cumparaturi din Europa: Oxford Street. Principalul slogan al campaniei este „There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.” Acestuia i se alatura o serie de citate celebre pe aceeasi tema, cu autori ca Albert Einstein, Douglas Adams, Katharine Hepburn sau Emily Dickinson.

Potrivit British Human Association, in Anglia, peste 30% din populatie are o credinta nereligioasa, majoritari in randul ateilor fiind tinerii. In mod surprinzator, autobuzele atee nu au atras proteste si nici prea multe critici, organizatorii declarand ziua lansarii campaniei ca fiind una extrem de importanta pentru libertatea cuvantului in Anglia.

Succesul de care se bucura aceasta campanie in Marea Britanie a nascut reactii peste tot in lume. Astfel, autobuzele din Washington DC, Barcelona si Italia se pregatesc de „convertirea la ateism”, in timp ce in Australia o campanie similara a fost refuzata de cea mai mare firma de outdoor advertising.