Aspecte interesante despre sudarea Wig a aluminiului
Exista numeroase metale care se pot suda cu ajutorul procedurilor Wig, insa cel mai popular dintre acestea ramane, fara doar si poate, aluminiul. Si totusi, atentie. Nu toate versiunile aliminiului sunt gata sa fie suspuse procedurilor Wig, ci doar piesele cu grosimi minimaliste, precum cele intalnite in ansamblul fiecarui autoturism in parte. Chiar daca sunt posibile si alte tehnici de sudare ale aluminiului, trebuie sa mentionam faptul ca Wig nu este doar cea mai populara, ci si cea cu o rata mult mai mare de succes. Astfel, in majoritatea atelierelor de sudura vom intalni profesionisti ce va sfatuiesc sa mizati pe sudura aluminiu wig in detrimentul procedurilor mai putin exploatate, asa cum este MIG.
Cateva proprietati interesante ale aluminiului care pot fi observate in timpul procedurilor de topire si sudare
Asa cum unii dintre dumneavoastra stiu, temperatura de topire specifica aluminiului este aceea de aproximativ 650 de grade pe scara Celsius, insa portiunile de metal supuse topirii nu isi vor schimba reprele cromatice asa cum o fac alte materiale. Singurul lucru pe care il poate face sudorul pentru a sesiza momentul exact in care metalul parcurge punctul maxim de topire este sa urmareasca in cele mai mici detalii parametrii termici ai incintei in care au fost introduse piesele sau portiunile respective de metal.
V-ati intrebat vreodata de ce este imperativa curatarea oxidului de pe aluminiu? Ei bine, acest aspect este relationat tot cu temperatura de fierbere, insa de aceasta data ne raportam la cea a oxidului care este net superioara punctului de topire al aluminiului. 1700 de grade Celsius este pragul la care ne raportam, unul la care aluminiul fierbe in voie. Ei bine, se recomanda indepartarea stratului de exid cu ajutorul curentului alternativ de sudare, chiar daca se curata o portiune nu tocmai completa. In acest fel puteti retrange efectele negative pe care le-ar produce topirea greoaie a oxidului de la suprafata. Chiar daca se aduc ambele portiuni la o temperatura de topire optima, oxidul – fiind un metal mult mai greu va avea tendinta de a se scufunda ireversibil in baia de alumiuniu creata.
Nu stiti cat de repede se initiaza procedeul de sudare? Probabil ca nu va asteptati, insa raspunsul la aceasta intrebare este unul destul de intuitiv. La inceput, un cumul suficient de ridicat de caldura se pierde la exterior pentru ca structura este impenetrabila. In momentul in care sudura a prins o bucata, lucrurile se simplifica si baza materialului va avea nevoie de un curent mult mai diminuat de sudare.