Arta relaxarii: moduri foarte eficiente de a scapa de stres
Strategii si tehnici naturale pentru gestionarea stresului
Viata ne aduce stres cu siguranta. Unele lucruri, cum ar fi poluarea ecologica si electromagnetica, intr-adevar nu le putem controla, dar putem controla alte lucruri. Cu siguranta putem invata sa practicam o mai buna ingrijire de sine. Impreuna cu schimbarile stilului de viata, exista o serie de abordari si remedii naturale pe care le putem folosi pentru a ajuta la gestionarea stresului.
1. Stilul de viata
Avem controlul asupra a ceea ce mancam si cat de mult facem exercitii, dansam, ascultam muzica, petrecem timpul cu cei dragi si petrecem timp in natura. Putem practica yogasi putem invata sa meditam. Putem sa invatam cum sa facem munca de respiratie si cum sa ne descurcam cu atentie. Ne putem hrani pe noi insine cat ii ingradim pe altii.
2. Nutritie
Putem schimba dieta noastra de la dieta standard americana la cea care este mai naturala si mai hranitoare. Cea mai sanatoasa dieta este una dintre alimentele intregi, proaspete (neprelucrate), de preferinta organice. Atunci cand folosim o dieta pentru a reduce stresul, trebuie sa ramanem departe de zaharul rafinat, care nu contine nutrienti esentiali. De fapt, probabil, forteaza organismul sa foloseasca mai multe substante nutritive. De asemenea, trebuie sa ramanem departe de cofeina (cafea, ceai, cola si ciocolata). Cand mancam, trebuie sa fim relaxati. Cu siguranta nu trebuie sa mancam fast-food pe fuga.
Putem suplimenta dietele noastre cu vitamine, minerale, aminoacizi si ierburi pentru stres, daca este necesar. Noi primim energia noastra din carbohidrati, proteine si grasimi. Unii au mai multi nutrienti decat altii. Avem nevoie de patruzeci si saizeci de nutrienti pentru a ramane sanatosi. Acestea includ vitamine, minerale, aminoacizi (din proteine), enzime si acid gras esential. Tindem sa folosim mai multe substante nutritive atunci cand trecem prin perioade de stres, in special a vitaminelor B si a calciului. Vitaminele B afecteaza sistemele noastre nervoase, iar calciul contracareaza acidul lactic produs de muschii tensionati. Avem nevoie de enzime pentru digerarea si utilizarea adecvata a nutrientilor din alimente si suplimente.
Boala, stresul, imbatranirea, petrochimia si alimentele procesate contribuie la lipsa unor niveluri adecvate de enzime. Drogurile, curatatorii de uz casnic, solventii de curatare, radiatiile cu microunde si caldura ridicata pot, de asemenea, inhiba productia de enzime.
Remedii naturale pentru auto-ingrijire si stres
3. Homeopatia
Homeopatia este de doua sute de ani si este practicata in intreaga lume. Aceasta metoda de vindecare naturala este menita sa restabileasca homeostazia si sanatatea corpului, mintii si spiritului. Aceasta este starea in care se produce auto-vindecarea. Remediile homeopate sunt facute din substante naturale, cum ar fi plantele, animalele si mineralele. Functioneaza pe un principiu similar celui al vaccinurilor, cu exceptia faptului ca se face pe un nivel energetic. Se numeste Legea similarilor. Filozofia homeopatica este ca o substanta care creeaza un simptom, ca o febra sau o durere la o persoana sanatoasa, va vindeca o febra sau o durere similara intr-o persoana bolnava.
Remediile homeopatice se fac prin luarea unei cantitati mici de substanta utilizata si diluarea acesteia. Alcoolul se adauga ca conservant. Sticla este agitata de mai multe ori, creand ceea ce eu numesc o „inoculare de energie”. Forma finala poate fi o tinctura.
Remediile homeopate sunt sigure, dar sistemul de diagnosticare si tratare poate fi complex. Pentru a gasi cel mai bun remediu, va recomand sa efectuati propriile cercetari si sa vedeti un medic de sanatate natural care a studiat homeopatia si foloseste remedii homeopate.
4. Esentele de flori
Aceste remedii sunt naturale si blande. Pregatite din florile plantelor, tufisurilor sau copacilor salbatici, acestea sunt prescrise in functie de starea de spirit. Ele se bazeaza pe teoria ca o minte in dizarmonie este cauza primara a bolii si ca va impiedica recuperarea de o boala. Emotiile cum ar fi teama sau ingrijorarea pot epuiza vitalitatea unui individ, determinand corpul sa-si piarda rezistenta naturala la infectie si boala.
Esentele originale de flori au fost create de Dr. Edward Bach, un medic englez renumit care a dezvoltat o farmacopee de treizeci si opt de remedii pentru a trata ceea ce simtea ca sunt cele mai frecvente stari negative ale mintii care afecteaza omenirea. El a impartit aceste stari negative ale gandirii in sapte grupuri sub urmatoarele titluri: frica, incertitudine, interes insuficient in circumstantele actuale, singuratate, suprasensibilitate la influente si idei, deznadajduire sau disperare si ingrijire pentru bunastarea celorlalti.
Esentele de flori sunt disponibile din multe parti ale lumii. Folosesc in primul rand esentele de flori Bach, dar folosesc si esente din America de Nord si Australia. Ele sunt luate sub forma de tinctura sub limba.
5. Terapie muzicala pentru gestionarea stresului
Din cele mai vechi timpuri, medicii greci au folosit flauturi, lire si torturi pentru a-si vindeca pacientii. Au folosit vibratii pentru a ajuta digestia, pentru a trata tulburarile psihice si pentru a induce somnul. Aristotel (373-323 i.Hr.) a scris in faimoasa sa carte De Anima ca muzica de flaut ar putea „provoca emotii puternice si purifica sufletul.” Biblia mentioneaza muzica in povestiri despre regele David.
De la origini ceremoniale la utilizari medicale moderne, cum ar fi motivatia personala, concentrarea si dispozitia schimbatoare, muzica este un vindecator puternic si un mod de a reduce stresul. Medicii prescriu acum terapia muzicala pentru afectiunile cardiace, disfunctia creierului, dizabilitatile de invatare, depresia, PTSD, Alzheimer si dezvoltarea copilariei. Multi compozitori si muzicieni folosesc muzica ca instrument de vindecare. Unul dintre primii compozitori americani pentru vindecarea muzicii a fost Steven Halpern.