Ani de liceu…

Mi-as dori sa dau timpul inapoi si sa mai pot fi macar o zi la liceu. Probabil va intrebati ce mi-a venit asa dintr-o data. Pai sa va povestesc. Ieri am fost cu seful meu la Liceul Al.Ioan Cuza din Bucuresti (fostul MF 3, pentru cunoscatori). Miscarea europeana a pornit un proiect numit “Gladiatorii”. Personalitati din toate domeniile sunt invitate in fata elevilor si sunt supusi tirului de intrebari. Adrian Nastase a fost primul invitat in acest proiect.

In urma cu cateva zile, am mers cu cei de la Miscarea europeana, sa ma intalnesc cu elevii din liceu, pentru a vedea exact cum percep ei acest demers si ce asteptari au de la seful meu. Inainte sa ma duc insa, m-am documentat putin despre istoria scolii. Eu, facand filologie-istorie, nu prea stiam liceele de mate-fizica. Si asa am aflat ca este unul din cele mai tari licee din Bucuresti. Cu olimpici, premii, scoala europeana, aici s-a filmat pelicula “Ani de liceu”, radio Kiss fm a emis timp de o saptamana din mijlocul lor etc. O carte de vizita impresionanta. Sincera sa fiu insa nu ma asteptam la ceva spectaculos. Si asta pentru ca nu vad la stiri decat bataile din scoli, elevi care isi batjocoresc profesorii, zapaceala cu tezele cu subiect unic etc. Mai putin reportaje despre copiii minunati ai acestei generatii de liceeni.  Pentru ca ei exista. Si ieri am vazut o sala plina cu astfel de tineri.

Intrebarile lor l-au surprins pana si pe Adrian Nastase. Au fost extrem de dezinvolti, i-au pus intrebari directe, uneori incomode si foarte destepte. Ceea ce mi-a atras atentia insa a fost preocuparea lor pentru politica si pentru viitor. Mai mult, am constatat faptul ca tinerii sunt la zi cu toate evenimentele din politica. Si chiar le si analizeaza. Dar simt nevoia ca cineva sa ii convinga sa vina la vot si isi doresc ca cineva sa faca ceva pentru ei. Mi-au placut tare mult acesti copii. Si mi-am dorit pentru o clipa sa mai fiu si eu la liceu. Sa am si eu sansa sa fiu libera, in aceasta postura… Nu intru in amanunte despre dezbatere