Alegerea pantalonilor pentru munte – ski versus drumetie

pantaloni barbatiDaca ar trebui sa ne gandim la o trasatura comuna a acestor doua modele de pantaloni, cu siguranta ne-am focusa atentia asupra impermeabilitatii. Pornind de la ideea ca magazinele de profil, fie ele online ori offline, poseda o gama ampla de produse, alegerea pantalonilor pentru munte nu ar trebui sa fie una prea dificila, insa trebuie sa tineti cont de cateva reguli inainte de a investi intr-un astfel de articol.

Pantalonii pentru ski

Un material elastic este preferabil in cazul pantalonilor de ski, caci al nostru corp va efectua miscari dintre cele mai ample. Cu toate acestea, daca ajungeti in ipostaza de a va gasi un model favorit care nu este confectionat dintr-o tesatura usor elastica, atunci alegeti o marime putin mai mare, asta pentru a nu va limita miscarile.

In functie modul in care schiati, unul lent ori unul ceva mai agresiv, scade sau creste riscul accidentarilor spontane. Pentru a evita aceste evenimente nefericite alegeti o pereche de pantaloni barbati pentru ski care poseda in arhitectura sa protectii pentru gambe ori solduri, acestea fiind zonele fragile ale corpului. Un model ceva mai sofisticat va avea si protectii pentru zona coapselor, si aceasta fiind una predispusa accidentarilor repetate.

Doua detalii care trebuie sa va atraga atentia sunt bretelele si betelia pantalonului. Pe de-o parte, materialul din zona taliei trebuie sa fie unul elastic, iar pe de alta parte bretelele trebuie sa fie ajustabile, asta pentru ca betelia isi va pierde la un moment dat elasticitatea.

Materialul trebuie sa fie foarte usor si moale, prezentand anumite „sectiuni” care ofera piciorului posibilitatea de  a respira corespunzator. Mai mult decat atat, in zona genunchilor tesatura trebuie sa aiba pliuri, ori trebuie sa fie realizata integral din material elastic, asta pentru a nu va restrictiona mobilitatea. Nu uitati, orice miscare eronata pe partie poate fi sanctionata cu o cazatura dureroasa!

Pantalonii pentru drumetie

Din punctul de vedere al permeabilitatii, vorbim despre doua modele. Pe de-o parte, puteti alege pantalonii de munte respirabili, cu o anumita rezistenta la apa – ei nefiind 100% siguri in cazul precipitatiilor dense, iar pe de alta parte aveti la indemana versiunile impermeabile, dezavantajul lor fiind acela de a nu asigura un grad optim de respirabilitate. Daca mizati pe ultima optiune, atunci alegeti pantalonii care poseda fermoare distribuite pe partea laterala ori zone special configurate pentru aerisirea piciorului.

Marimea trebuie sa fie una intermediara, care sa ofere in egala masura spatiul necesar pentru imbracamintea termica, dar si o aderenta optima fata de picior astfel incat sa nu patrunda frigul prin spatiile libere. Cusaturile trebuie sa fie rezistente, aproape sigilate pentru a limita orice potential contact cu precipitatiile lichide sau solide.

Nu in ultimul rand, pantalonii de drumetie au nevoie de mici accesorii, ele fiind utile pentru depozitarea diverselor lucruri ( o mini – lanterna, un pachet de chibrituri ori un briceag). La alegere, ele pot fi prevazute la interior cu plasa pentru un plus de respirabilitate, ori cu polar, pentru o mai eficienta izolatie termica.